* Bewindvoering Stemfoort h.o.d.n. A.M. Stemfoort en maakt onderdeel uit van het Juridisch Adviesbureau Stemfoort
Werkwijze bij beschermingsbewind
AANMELDING EN INTAKE
Naar aanleiding van een telefoontje of het sturen van een mail door uzelf, familie van u (tot in de vierde graad) of de instelling waar u verblijft, ontstaat een eerste contact met Bewindvoering Stemfoort (h.o.d.n. Juridisch Adviesbureau Stemfoort). Indien gewenst kan er in opvolging van dit eerste contact een afspraak voor een intakegesprek gemaakt worden.
Het intakegesprek dient ervoor om zichtbaar te maken hoe u er financieel voor staat en om te bezien of een maatregel van beschermingsbewind in het onderhavige geval de juiste maatregel is. Degene die zal verzoeken tot de maatregel beschermingsbewind zal verzocht worden om een uitgebreid intakeformulier in te vullen en tevens verzocht worden de daarbij behorende bijlagen te voegen.
Na ontvangst van het intakeformulier met bijlagen zal er een intakegesprek plaatsvinden. Dit gesprek kan bij de verzoeker thuis of in de instelling waar de verzoeker blijft plaatsvinden, maar indien gewenst ook op mijn kantoor.
Tijdens het intakegesprek zal er onder meer gesproken worden over:
- de consequenties van een beschermingsbewind voor verzoeker
- hetgeen verzoeker van de bewindvoerder van het Juridisch Adviesbureau Stemfoort kan en mag verwachten;
- hetgeen de bewindvoerder van verzoeker verwacht;
- hoe de procedure tot aanvraag van het beschermingsbewind bij de kantonrechter in zijn werk gaat.
- dat verzoeker, net als de bewindvoerder, bij de behandeling van het verzoek bij de kantonrechter aanwezig dient te zijn
- hoe verzoeker kan handelen wanneer deze een bezwaar of klacht heeft over de uitvoering van de bewindvoering door het Juridisch Adviesbureau Stemfoort
Indien na het intakegesprek de verzoeker en bewindvoerder vertrouwen hebben op een goede samenwerking zullen de noodzakelijke formulieren door Bewindvoering Stemfoort (h.0.d.n. Juridisch Adviesbureau Stemfoort) in orde gemaakt worden en wordt het verzoek tot beschermingsbewind bij de kantonrechter ingediend. Bij dit verzoek zal zich ook een plan van aanpak bevinden welke met verzoeker telefonisch of persoonlijk wordt besproken, voordat de stukken aan de kantonrechter worden verzonden. Verzoeker zal gevraagd worden het plan van aanpak voor akkoord te ondertekenen.
Er zal een behandeling van het ingediende verzoek tot onder bewind stelling bij de kantonrechter plaatsvinden. U dient net als de bewindvoerder aanwezig te zijn bij de behandeling.
UITVOERING VAN HET BEWINDVOERING
Er wordt bij de taakvervulling door de bewindvoerder uitgegaan van de levensovertuiging, godsdienstige gezindheid en culturele achtergrond van de cliënt(e). Tevens zal de bewindvoerder steeds – waar mogelijk – de zelfredzaamheid van de cliënt(e) trachten te bevorderen.
Het tijdens de intake – in overleg met verzoeker – vastgestelde doel van het bewind zal de bewindvoerder schriftelijk aan cliënt(e) doen toekomen alsmede de gemaakte afspraken en hetgeen de bewindvoerder en cliënt(e) van elkaar mogen verwachten. In dit schriftelijk stuk zal de cliënt(e) eveneens worden meegedeeld wie als contactpersoon fungeert, op welke dagen en tijden de bewindvoerder voor verzoeker telefonisch bereikbaar is, hoe verzoeker extra geld voor een eenmalige uitgave kan aanvragen, hoe verzoeker de bewindvoerder per mail kan bereiken en wie de waarnemer is bij ziekte/uitval of andersoortige ontstentenis van de bewindvoerder.
Zodra het Juridisch Adviesbureau Stemfoort de beschikking van de rechtbank tot onder bewind stelling heeft ontvangen, wordt er een dossier voor cliënt(e) in Onview aangemaakt. Cliënt(e) krijgt zodra de aanvangswerkzaamheden zijn afgerond de gelegenheid om elk moment van de dag in te loggen op Onview om zijn/haar financiële gegevens te kunnen inzien.
Verder draagt de bewindvoerder er onder meer zorg voor dat:
- Indien ook de boedel van cliënt(e) (gedeeltelijk) onder het bewind valt deze geïnventariseerd wordt en een boedelbeschrijving opgemaakt wordt. Deze boedelbeschrijving zal binnen vier maanden na aanvang van het bewind door de bewindvoerder bij de kantonrechter worden ingediend;
- indien de cliënt(e) onroerend goed bezit dat onder het bewind valt, de beschikking van de kantonrechter wordt ingeschreven in het Kadaster;
- indien de cliënt(e) een onderneming drijft, de beschikking van de kantonrechter wordt ingeschreven in het Handelsregister;
- indien de cliënt(e) beschikt over een kluis deze geopend dient te worden in aanwezigheid van een getuige (niet werkzaam bij de bewindvoerder). De inhoud van de kluis zal in bijzijn van een onafhankelijke getuige geïnventariseerd worden. De inhoud van de kluis wordt vermeld op een document dat door zowel de bewindvoerder alsook de getuige op iedere pagina van het document wordt geparafeerd en tenslotte ondertekend;
- indien mogelijk er door de bewindvoerder voor de kosten van de bewindvoering bijzondere bijstand wordt aangevraagd;
- instanties/bedrijven aan wie de cliënt(e) vaste lasten dient te betalen op de hoogte gebracht worden van het beschermingsbewind en gevraagd wordt de actuele betaalgegevens te overleggen aan de bewindvoerder. Deze instanties/bedrijven ontvangen van de bewindvoerder een postadreswijziging zodat financiële post rechtstreeks naar de bewindvoerder gestuurd zal worden;
- indien er sprake is van schulden, de bij de bewindvoerder bekende schuldeisers op de hoogte gesteld worden van de onder bewind stelling. Ook schuldeisers ontvangen van de bewindvoerder een postadreswijziging zodat financiële post rechtstreeks naar de bewindvoerder gestuurd zal worden.
Op de cliënt(e) rust de verplichting om alle financiële post die toch nog door cliënt(e) wordt ontvangen binnen 2 dagen na ontvangst door te sturen naar de bewindvoerder. Facturen die cliënt(e) nog ontvangt via de e-mail kunnen doorgemaild worden naar het e-mailadres van de bewindvoerder onder vermelding van de naam en adresgegevens van cliënt(e). De mail kan ook thuis uitgeprint worden en naar de bewindvoerder opgestuurd worden.
Financiële post is post die met de financiën te maken heeft zoals bankafschriften, loonstroken, jaaropgaven, rekeningen en correspondentie van schuldeisers en deurwaarders. Persoonlijke post ontvangt de cliënt(e) zelf.
HET BUDGETPLAN
Op basis van de actuele betaalgegevens van de instanties/bedrijven zal een budgetplan opgesteld dan wel geactualiseerd worden. Doel van het budgetplan is te komen tot een stabiele sluitende begroting (inclusief budget voor leefgeld en eventueel sparen). Indien een stabiele sluitende begroting niet haalbaar is, beslist de bewindvoerder welke vaste lasten niet betaald worden. Indien het budget niet toereikend is kan ook de hoogte van het leefgeld en/of het spaargeld hierop aangepast worden.
Prioriteit bij betaling van vaste lasten heeft altijd de huur/hypotheek, gas, water en elektra, zorgverzekering en WA verzekering.
Indien er inkomsten en/of vaste lasten wijzigen heeft dit vanzelfsprekend invloed op het budgetplan, dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van het leef- en eventueel spaargeld.
Zodra het eerste inkomen binnen is, begint de bewindvoerder met het betalen van het leefgeld aan de cliënt(e) op de leefgeldrekening. De cliënt(e) wordt hiervan telefonisch door de bewindvoerder op de hoogte gebracht.
Voor de goede orde:
Het budgetplan wordt als uitgangspunt genomen voor de bepaling van de hoogte van het leefgeld.
Indien er geen sprake is van schulden wordt in overleg met de bewindvoerder het leefgeld bedrag bepaald, mits het budgetplan dit toelaat.
De cliënt(e) kan via gebruikmaking van het Onview systeem op elk moment van de dag de mutaties die op de beheerrekening van cliënt(e) hebben plaatsgevonden inzien, tenzij cliënt(e)hier bezwaar tegen maakt of niet in staat is het overzicht te begrijpen.
CONTACTEN MET DE BEWINDVOERDER
Gedurende de uitvoering van het beschermingsbewind zal er regelmatig telefonisch en/of persoonlijk contact plaatsvinden tussen bewindvoerder en cliënt(e). Wanneer er geen bijzonderheden zijn en de cliënt geen contact zoekt met de bewindvoerder, zal de bewindvoerder minimaal 1 x per 2 maanden telefonisch contact zoeken met de cliënt(e) en indien nodig de cliënt(e) uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.
In de gevallen waar sprake is van een zogenaamd ‘schuldenbewind’ zal de bewindvoerder – mocht de cliënt(e) geen contact zoeken met de bewindvoerder – het eerste jaar van het beschermingsbewind minimaal 1 x per maand contact trachten te onderhouden met cliënt(e). Na het eerste jaar zal – afhankelijk van de stand van zaken – het contact naar 1 x per 2 maanden gezet kunnen worden.
VERANTWOORDING EN REKENING
De bewindvoerder zal jaarlijks rekening en verantwoording af leggen aan cliënt(e) en de kantonrechter. Hiervoor worden bankafschriften overgelegd die afkomstig zijn (uit het systeem) van de bank. Indien de cliënt(e) niet in staat is om de rekening te begrijpen en te beoordelen dan stuurt de bewindvoerder de door hem getekende jaarlijkse rekening en verantwoording rechtstreeks ter goedkeuring naar de kantonrechter.
Indien de cliënt(e) over meer dan € 100.000,- aan liquide vermogen beschikt zal de bewindvoerder zich in spannen om het liquide vermogen te verdelen over rekeningen bij meerdere banken. Dit in verband met de garantieregeling van de DNB.
BEËINDIGING BESCHERMINGSBEWIND
Indien het beschermingsbewind niet langer meer noodzakelijk is zal er tot opheffing van het bewind worden verzocht bij de toezichthoudende kantonrechter. De bewindvoerder zal een eindrekening opstellen waarin een overzicht van de inkomsten en uitgaven, het vermogen en de eventuele schulden van cliënt(e) zijn opgenomen.
Deze eindrekening zal door de bewindvoerder ter verantwoording worden gelegd aan de cliënt(e) waarna de cliënt(e) wordt verzocht – mits in staat de rekening te begrijpen en te beoordelen – om bij akkoordverklaring het daartoe aangewezen formulier te ondertekenen.
Indien cliënt(e) overlijdt zal de bewindvoerder binnen vier maanden na overlijden eindrekening en verantwoording afleggen aan de erfgenamen ten overstaan van de kantonrechter. De erfgenamen worden verzocht de eindrekening bij akkoord te ondertekenen.
Indien cliënt(e) verzoekt om wijziging van de bewindvoerder zal dit eveneens beoordeeld worden door de toezichthoudende kantonrechter.
Indien de bewindvoerder wordt benaderd met het verzoek de bewindvoering over te nemen zal er direct contact opgenomen worden met de bestaande bewindvoerder om de ontstane situatie te bespreken voordat er een verzoek tot ontslag en benoeming bij de kantonrechter wordt ingediend. Indien er een verzoek tot wijziging zal worden ingediend dient er een schriftelijke reactie van de bestaande bewindvoerder bij het verzoek te worden gevoegd.
KLACHTENREGELING
De bewindvoerder heeft een klachtenregeling welke na de benoeming verstrekt zal worden aan de cliënt(e) c.q. verzoeker.
Een klacht kan worden ingediend door degene die gerechtigd is het beschermingsbewind te verzoeken als bedoeld in artikel 432, eerste en tweede lid, Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek.
De klacht over de bewindvoerder kan schriftelijk worden ingediend bij het Juridisch Adviesbureau Stemfoort t.a.v. mw. mr. A.M. Stemfoort.
De klager zal binnen één week na ontvangst van de schriftelijke klacht een schriftelijke uitnodiging ontvangen voor een gesprek met beklaagde. In deze uitnodiging zal eveneens vermeldt worden dat de klachtafhandeling binnen een termijn van uiterlijk zes weken zal plaatsvinden.
De klager wordt schriftelijk op de hoogte gesteld over een (on)gegrondverklaring van de klacht.
Indien de klacht ongegrond wordt verklaard zal de klager schriftelijk uitleg worden gegeven omtrent de reden(en) van de ongegrondverklaring. Tevens wordt klager erop gewezen dat indien deze geen vertrouwen meer heeft in een goede samenwerking met de bewindvoerder er een verzoek tot wijziging van bewindvoerder gedaan kan worden.
Indien de klacht gegrond wordt verklaard zal de klager hiervan schriftelijk op de hoogte worden gesteld en tevens op de hoogte worden gesteld van de gevolgen die de bewindvoerder hieraan verbindt.